17 Ocak 2008 Perşembe

Çöp, 300 çocuğu okullu yaptı

Mersin Yerel Gündem 21Kent Konseyi Çevre Komisyonu`nca yürütülen `Katı Atık Geri Dönüşüm Projesi”nden elde edilen gelirler, 300 çocuğu okula kazandırdı.
MERSİN - Mersin Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sabahat Aslan , 3 yıl önce `Katı Atık Geri Dönüşüm Projesi ”nden elde edilen gelirle sokakta çalışan veya dilenen çocukları okula kazandırma ve okul masraflarını karşılama yolunda çalışma başlattıklarını belirtti.Bugün gelinen noktada kentin önemli sorunlarından biri olan çöp ile bir başka sorun olan sokak çocuklarına katkı sağlamanın onurunu yaşadıklarını belirten Aslan , şunları söyledi:
`Yoğun göç alan Mersin `de projeden elde ettiğimiz gelirle 300 sokak çocuğunu eğitime kazandırmayı başardık . Bu çocuklar ilk etapta bütün gün sokaklarda gezmeye alıştıkları için zaman zaman sınıflarda bulunmaktan sıkılsalar, ailelerinin ekonomik durumunu düşünerek, derslere adapte olmakta güçlük çekseler de artık okula alıştılar. Aynı zamanda, giderek giyim ve temizlik gibi temel ihtiyaçlarına da dikkat etmeye başladılar, davranışları da hızla iyileşti. Tüm bu olumlu değişimler projemizin amacına fazlasıyla ulaştığını gösteriyor.”
AİLELER DE EĞİTİLİYOR
Çocukları okula kazandırdıktan sonra da takip ettiklerini anlatan Aslan , `Proje kapsamında çocukları okula kazandırmakla kalmıyoruz. Bunun yanı sıra aileleri de eğitmeye çalışıyoruz. Ailelere ve çocuklara sokaklardaki tehlikeleri anlatıyoruz. Bu tehlikeleri anlattığımız zaman çocukların sokaklarda çalışmaktan korktuğunu ve çekindiğini, ailelerin de çocuklarını sokaklara göndermelerini engellemeye çalıştıklarını gördük. Yani proje sadece çocukları okula kazandırmakla kalmadı” dedi.
Proje kapsamında ülke ekonomisine de katkı sağlandığını anlatan Aslan , `Proje, doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu sağlanması ve çevrenin korunması gibi yararları sayesinde ülke ekonomisine girdi sağlıyor . Çünkü elde edilen tüm gelirler çöpe giden atıklardan elde edilmesinin yanı sıra giderek büyüyen sokak çocukları sorununa da çözüm üretmiş oluyor” diye konuştu. ‘ÇÖP`TEN ÇÖZÜM
Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Gülümser Okyay da projenin Mersin `deki çöp sorununa çözüm arayışları kapsamında başlatıldığını ve elde edilen gelirlerin kentteki başka soruna çözüm olması amacıyla gelirleri sokak çocuklarına bağışlamaya karar verdiklerini belirtti. Okyay , şunları kaydetti:
`Kentte çok ciddi ölçüde çözüm bekleyen bir çöp sorunu var. Bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla başlattığımız ‘Katı Atık GeriDönüşüm Projesi` kapsamında vatandaşlardan cam, metal, teneke, tetra pak, naylon, karton, kağıt gazete gibi geri dönüşümü mümkün atıkları toplayarak satışını yapıyoruz. Elde edilen gelirlerin bir kısmını projenin gelişimi ve devamı için harcarken, diğer kısmını ise sokakta çalışan veya dilenen çocukların okul masraflarını karşılamak için kullanıyoruz.”
Kaynak: www.tümgazeteler.com

Hiç yorum yok: